Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2014 11:13 - Празникът на тялото !
Автор: lubovakoniamash Категория: Тя и той   
Прочетен: 1309 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Досега не е имало в историята такова общество като нашето, което да е поставило на царското място своето тяло — с напомпаните мускули, пищни форми, нежна кожа, привлекателно лице, бели зъби и мощен апетит.

И това не е всичко. Удобният и „научен“ подход, потискащ всичко в днешния свят, създава някаква „фабрика за идеи“. А също и „фабрика за звезди“.  Така наречените нравственост, висши идеи, романтична любов са само резултат от прости физико-химични процеси? Казват ни, че всички  т. нар. духовни явления могат да се анализират в светлината на научните математически и физически концепции. Можем да видим, че съвременната медицина има значителен принос в този процес: концепцията за здравето, измества концепцията за спасение. Понятието „добро“  е заместено от понятието“здраве“. Злото, на свой ред, вече не се отнася нито към религията, нито към морала; то касае само тялото, неговите недостатъци и немощи.

Тялото тържествува, не защото настана упадък на нравите и епохата на хедонизма, а защото вече е изнамерено истинско обяснение за всичко. Плътта може да се радва, вече всичко й принадлежи.

Днес сме свидетели на една смесица между обожание на тялото и ненавист към него. Това  проявление може да се види в ежедневието — например, в цялата наша заетост с диетични и козметични процедури. Карикатурното преувеличаване хитростите на“пазара“, заставят мнозина послушно да следват наложените норми. Те ги принуждават да предприемат хиляди ограничения, усилия, жертви, носещи дори страдание, понякога даже се съблюдава своеобразен пост. И свършва с това, че изграждат нов вид аскетизъм или умъртвяване на плътта, също толкова строг, както и в древните времена на християнството, които, както му се струва на света, той е надживял. Доведени до краен предел, те превръщат грижата за тялото в неумолима религия със свои наставници, първостепенни грехове, свои измислени светци и неясен рай. Модните магазини и клиники за подмладяване и здраве станаха огледало на съвременността.

 В най-общ план налице е програмата „КАК ДА УМРЕШ ЗДРАВ“. Не е ли това една наистина забележителна религия?!

Направо са невероятни тези илюзорни желания за нова реалност, в която смъртта и нашата природна ограниченост да бъдат преодолени. А химическата усмирителна риза - да замени всякаква духовна дисциплина.

Св.ап. Павел казва:

 Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас и Когото имате от Бога, и че не принадлежите на себе си? Защото вие сте скъпо купени. Затова прославете Бога в телата си и в душите си, които са Божии, (1 Кор. 6:18-20). 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. turb04 - Виж сега, никой не те спира да вярваш ...
01.10.2014 11:27
Виж сега, никой не те спира да вярваш в каквото ти харесва и да живееш според собствената ти ценностна система, но тъй като хората са уникални индивиди, на мен лично никак не ми харесва някой да им поставя Общи условия за ползване и непрекъснато да им раздава някакви униформи, без значение, дали става въпрос за раса, пионерски връзки, бойни униформи и т.н.
Човекът е ценен като индивид, а не като сива единичка от стадо.
Нима ти харесва Големия брат на Оруел?
Човек е щастлив, когато може да се себеизразява без ограничения, това е.
Ако някой иска да има гладка кожа, големи мускули, хубави дрехи, интересна прическа, какво осъдително има в това? Нали ти не ходиш във вретище и боса?
Мен ако питаш, най-естествено е необлеченото тяло, защото идваме на света без дрехи, нали? Да, ама някой са сланинести, други са космати, трети са просто грозни и дрехите са един вид прикритие, а и удобство срещу студа.
Това е.
Остави хората да живеят така, както разбират живота си, ако не извършват някакви престъпления и ти живей твоя така, както го разбираш и ти харесва.
Тогава няма да има и конфликти.
цитирай
2. minevv - ne
01.10.2014 11:55
Uwi - pone nqkolko perioda biha mogli da se опишат така:
преди френската революция, преси руската, преди двете световни войни
да не говорим за рим и древна елада
цитирай
3. lubovakoniamash - turb04 - Виж сега, никой не те спира да вярваш ...
01.10.2014 12:01
Марине , знаеш ли точно къде е проблема според мен а и ти с коментара си го доказваш в това, че ще те цитирам: " но тъй като хората са уникални индивиди" именно че са станали ИНДИВИДИ а не ЛИЧНОСТИ
Човекът е създаден да бъде личност, защото като индивид е:" като сива единичка от стадо" именно тогава може да бъде манипулиран с всякакви " висши идеи", които му пробутват. Мисля, че ти и други хора, които мислят като теб всъщност сте спрели на самия праг на тайната на живота.
Ти не можеш да продължиш, защото си достигнал до тайната на съществуването чрез ума си, с въпроси и обяснения; а тайната може да се открие само чрез смирение, молитва и приемане.
цитирай
4. debeloto - "напомпаните мускули, пищни ...
02.10.2014 18:21
"напомпаните мускули, пищни форми, нежна кожа, привлекателно лице, бели зъби и мощен апетит"
това се е превърнало в самоцел, а грижата за душата е оставена назад или пък бива развращавана с телевизия и подобни развлечения. поне при мен е така, не знам как е при другите.
цитирай
5. lubovakoniamash - debeloto -
02.10.2014 23:44
Не си сам ... Всеки , който осъзнава какъв е истинският смисъл на живота е изпадал в подобни мисли, бъди сигурен в това.
Благодаря за коментара.
Спокойна вечер.
цитирай
6. iwant - Всеки си има мнение и отношение по ...
07.10.2014 14:50
Всеки си има мнение и отношение по въпроса, но аз съм абсолютно съгласна. Едно е да полагаш грижи за тялото си, както е редно, друго тялото да е единственото нещо, закоето се грижиш.
Помислете и от тази страна: Предпочитам да блесна с това, което съм, а не с каквато съм. Важно е да изглеждам добре, но бих искала да ме запомнят с друго.
И също и от тази: Ще обядвам за два лева баничка с боза, вместо за пет фреш и позитивна нагласа. И три по три по три лева на ден, като спестя, в края на седмицата ще имам джобни за уикенда, вместо да крънкам нашите за пари отново.
Така, де- Био- и фитнес- поддръжката не е за простолюдието (или пък е обратното?).
цитирай
7. lubovakoniamash - Здравей Люба...
07.10.2014 15:42
Окована в тленната рамка, душата е ограничена от възможностите ú за възприятие на заобикалящото ни. Като материални същества, ние пречупваме нематериалните идеи през материята и така ги разбираме. За нас съществува само това, което можем да видим, да чуем, да подушим или чийто допир усещаме с кожата си. Това ме кара да се запитам как ли би живял човек,ако е роден глух, сляп, лишен от всичките си сетива? Би ли съзнавал че е жив? А дали наистина би бил жив? Тялото не е просто предмет, кутия, в която е поставена душата, то е оживено от нея, от Божественото "дихание за живот"
А иначе твоята теория за:" Био- и фитнес- поддръжката не е за простолюдието (или пък е обратното?). изглежда много сладка, стига това да не е единствената цел в живота на човек.
Поздрав Дора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 657809
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930