Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2014 13:55 - Животът днес е станал ненормален
Автор: lubovakoniamash Категория: Тя и той   
Прочетен: 1672 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 23.09.2014 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Всеки, който погледне нашия съвременен живот в перспективата на онзи нормален живот, който са водили хората през отминалите времена, не може да не бъде поразен от това, колко ненормален е станал животът сега. Самото разбиране за авторитет и послушание, приличие и вежливост, поведение в обществото и частния живот - всичко рязко се е променило, обърнало се е наопаки, като изключим няколко отделни групи - обикновено християни от едно или друго изповедание, които се опитват да запазят т. нар. старомоден начин на живот.

Нашият ненормален живот днес може да бъде характеризиран като развален и разглезен. Със съвременното дете още от младенческата му възраст се отнасят като със семейно божество: прищевките му се удовлетворяват, желанията му се изпълняват, то е заобиколено от играчки, развлечения, удобства, него не го учат и възпитават в съответствие с основните принципи на християнското поведение, а му позволяват да се развива в онова направление, към което се насочват неговите желания. Обикновено е достатъчно то да каже: "Аз искам" или "Аз не искам", за да се преклонят пред него услужливите му родители и да му позволят да постъпва, както поиска. Може би това не се случва "във всички семейства" и "през цялото време", но се случва достатъчно често и дори родителите, които имат най-добри намерения, не могат изцяло да го избегнат.

Когато такъв човек пораства, той естествено се обгражда със същото, с което е свикнал от детинство: с удобства, развлечения, играчки за възрастни. Такъв живот става постоянно търсене на "развлечения", които дотолкова са лишени от каквото и да е сериозно значение, че пришълец от която и да е страна на ХIХ век, като гледа нашите популярни телевизионни програми, лунапарковете, рекламата, филмите, музиката - почти всеки аспект от съвременната ни култура - би си помислил, че е попаднал в страна на някакви безумци, загубили всякаква връзка с всекидневната реалност. Ние често не си даваме сметка за това, защото живеем в това общество и го възприемаме като даденост.

автор: 
Иеромонах Серафим (Роуз)
И
зточник: http://www.pravoslavieto.com/books/putishta_vodeshti_kum_ada.htm#rose



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - С други думи, да се върнем към щастливият живот,
23.09.2014 14:45
когато църквата имаше пълен контрол над стадото...
Не става, дори дори и по времето преди 1982, когато е творил преподобният Роуз.

Между другото, следващите две статии от подборката на православните отци са много по- драматични, има директни сблъсъци на свети хора с Дявола, по какъв вълнуващ начин винаги побеждават.
Имала ли си такива преживявания?
цитирай
2. lubovakoniamash - freeoldmen
23.09.2014 15:09
Това, което научих с времето е, че човек не знае къде и кога ще срещне истината и дали ще я разпознае. Така, че моите преживявания Митко, са най-малкият ти проблем.
цитирай
3. ivoki - 1. freeoldmen - С други думи, да се ...
23.09.2014 15:21
1. freeoldmen - С други думи, да се върнем към щастливият живот,
14:45
когато църквата имаше пълен контрол над стадото...
Не става, дори дори и по времето преди 1982, когато е творил преподобният Роуз.

ЖАЛЪК СИ !
БОГ ДА ТИ ВЪЗДАДЕ !
цитирай
4. minevv - ахахахха
24.09.2014 16:37
моля, не криите скудоумие зад богопоязливост!!
И коои има сертификат за познание на истината????
Според физиката - истината е времезависима величина ХИХИХИХИХИХИХИХИИ
цитирай
5. benitta - Не, че аз не се възмущавам на света, в ...
25.09.2014 11:51
Не, че аз не се възмущавам на света, в който живеем. Но все пак не можем да се уповаваме само на Бог. Играчките за деца и възрастни станаха неизменна част от ежедневието ни и следвайки градивно разума си, можем да ги използваме с мярка. Нужно е да ги използваме, за да бъдем част от общността. Общуването ни тук в блога, е добър пример за технологичен напредък от нашето ежедневие, който помага и да - разглезва.... Децата ми имат купища глезотии, но няма как да се чувстват адекватно, ако умишлено се опитам да ги "върна" в предните векове, където, да кажем условно, моралните ценности са били по-уважавани. Обществото се променя и всеки индивидуално се вписва в него.
На мнение съм, че по отношение на морал и духовност, и преди е имало ненормалности. Разликата днес е в напредването на изобретенията, в мега развитието, в избухването на технологични чудесии ежедневно. Отвътре сме си все хора, каквито са били и предците ни, все си имаме души и едва ли само материалните придобивки и извратената глобализация са ни опорочили. Какви по-извратени модели на живот сме чели от историята и то за хора, кланящи се пред Бог денонощно... Не искам да опонирам в никакъв случай, просто изказвам мнение в защита на духовното богатство, което при добра основа и възпитание, не би трябвало да се повлиява от материалните експлозиви наоколо :)))
Поздрави, Доре!
П.П. Когато отделя време за блога, нямам спирка, не млъквам :))
цитирай
6. lubovakoniamash - Бени ....:))
25.09.2014 12:31
Поздра Дора
цитирай
7. minevv - hmmm
25.09.2014 16:25
Дора,
аз не съм те обиждал....
не съм влязъл в твоя дом, а заедно сме на място където обменяме мисли и мнения....
Все пак и ти помисли, ако това което очакваш не е една голяма измама.....
А и никаде не е писано че само вярващите ще влезатв рая... а само че ще бъдат съдени справедливо...
И срещите с бога---напоследък са само за фанатиците, които само използват тази теория.
Не случайно и християнството е прието от римската империя-християните не са се бунтували.. ;-(((
цитирай
8. lubovakoniamash - Влади ти казваш ....
25.09.2014 18:34
"А и никаде не е писано че само вярващите ще влезатв рая... а само че ще бъдат съдени справедливо..."

Ето и отговора:

Като достойни за Царството Му, Христос посочва „бедните духом” – смирените, „плачещите” – съкрушаващите се за греховете си, „кротките”, „гладните и жадни за правда” – търсещи не земна справедливост, а Божията правда, „милостивите”, „чистите по сърце”, „миротворците”, които Христос нарича „синове Божии”, „изгонените заради правда” и хулените и гонени заради Неговото име.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 657226
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930