Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2014 09:40 - Ще говоря за Любовта....в брака .....тези които не си падат по тази тема моля да не четат
Автор: lubovakoniamash Категория: Тя и той   
Прочетен: 1005 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 27.08.2014 11:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защото бракът е преди всичко подвиг. Бракът е подвиг”.

А какво значи подвиг? Нека се вгледаме по-добре в красотата, и не само в красотата, но и в дълбочината на много сръбски думи. Думата „подвиг” е от старославянски произход и произлиза от „двиг”, и значи: да станеш и да тръгнеш към някого . И подвигът наистина е крачка към някого. В живота няма по-добър подвиг от подвига на брака. Това е живот, който вече не е затворен в собствения ми егоцентризъм и насочен изключително към това, което е необходимо на мен, а живот, който става жертва; живот, който става разбиране, живот, който става опрощаване – и всичко това е в името на любовта. И едва след това може да ни стане ясно, че бракът всъщност, както казва свети апостол Павел, е една велика, свята тайна . Не защото е в числото на светите Тайнства, а защото чрез благословения брачен живот – живот на непрестанно даване и жертва, виждаме образа на отношението между Христос и Църквата. Защото за това отношение свети апостол Павел е казал: Тази тайна е велика. А сега ще кажа нещо за Любовта.....както обещах в заглавието. Любовта не е влюбеност; влюбеността е само онази първа, начална степен, която сама по себе си е добре дошла; без влюбеност няма и навлизане в любовта. Но любовта не е и романтика. Любовта е чувство за отговорност, за саможертва, за непрестанно даване и, което е най-важното, любовта е готовност за прощаване. И когато любовта се разгледа в тези определения, тогава ще видим колко голямо и отговорно нещо е любовта. Защото моята друга половина е някой, който е поверен на моята любов. Мъжът е поверен на любовта на жената и жената е поверена на любовта на мъжа.И това, струва ми се, обяснява много неща.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubovakoniamash - мисля, че...
22.08.2014 10:54
Любовта обуславя всички по-горе фактори, които вие изброявате, защото дори да има "компромиси, зачитане на личното пространство, да има физическо, сексуално привличане,, ако Любов няма - едва ли ще се получи здрав брак ", както вече казах освен, че Любовта е най-великото и необяснимо чувство тя е и е най-вече готовност за прощаване......а това по-голям компромис аз лично не познавам.
Благодаря Ви за коментара
Поздрав Дора
цитирай
2. ivoki - Дора,
22.08.2014 12:27
Нека започна с това, че "подвиг" не произлиза от "двиг". Синоним на подвиг е постижение ! Това няма нищо общо с твоето обяснение "да станеш и да тръгнеш към някого" Извинявай за корекцията ми.
За Любовта. Самият Бог е Любов.Това , което Той ни дава е Любов. Така трябва и ние да постъпваме с партньора си. Всякакви интерпретации са грешни и неправилни, според мен. Стремежът към съвършенство е онова, което ни различава от първосигналните животни, а в основата на всичко е Любов. Животът на Иисус е примерът, Той ни показа какво е Любовта , като допусна да бъде разпнат , за нас, на кръста. Ние умеем ли да направим такава жертва за човекът до нас, без очакване, без опит да се налагаме над него, без да го принуждаваме , физически, материално, икономически, телесно и т.н. Ако е ДА , то тогава знаем какво е Любов.
Припомням един текст от Първото послание на св.ап.Павел до коринтяните /Гл.13: 1-8/
1. Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.
2. Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, - щом любов нямам, нищо не съм.
3. И да раздам всичкия си имот, да предам и тялото си на изгаряне, - щом любов нямам, нищо ме не ползува.
4. Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее,
5. не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли,
6. на неправда се не радва, а се радва на истина;
7. всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.
8. Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат.
Струва си да се прочете отново цялото послание:
http://www.pravoslavieto.com/bible/nz/1kor.htm#13
цитирай
3. lubovakoniamash - съгласна......3. анонимен :)
22.08.2014 13:28
анонимен написа:
Така че, Дора, сме на една вълна. Когато минат 15-20 години от брака, тогава любовта вече е калена именно в гореописаните от мен условия.

цитирай
4. lubovakoniamash - Иво ....
22.08.2014 13:29
за кой ли път абсолютно си прав благодаря
Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 658180
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930