Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2018 20:15 - Динковци обединявайте се! Да не ни задръстят с мигранти от Германия! Дойче Веле: Бъдещето на Ангела Меркел зависи от споразумението за мигрантите с България
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 665 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Правителствената криза ще избухне отново през юли, предвиждат анализаторите

Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз решение на проблема с мигрантите, нейното правителство най-вероятно ще се разпадне. Бъдещето на нейния четвърти кабинет ще зависи и от възможността да се договори с България.

Никита Жолквер 
„Дойче Веле“ 

Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз решение на проблема с мигрантите, нейното правителство най-вероятно ще се разпадне. Бъдещето на нейния четвърти кабинет ще зависи и от възможността да се договори с България. 

Развръзката в острия конфликт между канцлерката Ангела Меркел и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер е отложена за началото на юли. Министърът се съгласи да изчака резултатите от предстоящата на 28-29 юни среща на върха на ЕС преди да предприеме едностранни мерки за ограничаване на мигрантския поток в Германия. 

Спорът между лидерите на две от трите партии в управляващата коалиция – Меркел оглавява Християндемократическия съюз /ХДС/, а Зеехофер – Християнсоциалния съюз /ХСС/ – се разгоря заради това, че министърът възнамерява за затвори германските граници за мигрантите без документи или за вече регистрираните в някоя друга страна от ЕС. Меркел смята, че тази мярка противоречи на европейските норми за предоставянето на убежище и на германското законодателство, а освен това, е несправедлива по отношение на такива държави, като Гърция и Италия. 

Ултиматумът на министър Зеехофер 

В края на миналата седмица Зеехофер заплаши, че още този понеделник, 18 юни, ще се възползва от пълномощията си на министър на вътрешните работи и еднолично ще нареди да не пускат в Германия мигранти без паспорти или с регистрация от други държави в ЕС 

Меркел предложи да се почака до срещата на върха на ЕС. Тя се надява да убеди партньорите в необходимостта да намерят общо решение за проблема с мигрантите. Освен това обещава в кулоарите на тази среща да договори с такива страни, като Австрия, Италия, Гърция или България двустранни споразумения, които да осигурят правната основа за забраната за пресичане на германската граница от „транзитните“ мигранти. 

Как бежанците „нон грата“ попадат в Германия? 

Зеехофер се съгласи да почака. Но при едно условие: той незабавно ще се разпореди да не бъдат пускани в Германия мигрантите, които веднъж са получили отказ за убежище от германските власти, били са изгонени от страната и са получили забрана за повторно влизане. Меркел се съгласи. За нея беше пълна изненада, че такива бежанци „нон грата“ повторно се оказват в Германия. 

Но както заяви говорителят на МВР на правителствена пресконференция, подобни случаи наистина имат място. Дори при наличието на забрана за влизане в Германия, мигрантите имат възможност да я заобиколят, ако се възползват от правото си на границата още веднъж да подадат молба за даване на убежище. 

И мигрантите не пренебрегват това право. На територията на Германия не пускат само тези мигранти, които не са подали молба за убежище, каза говорителят на канцлерката Щефен Зайберт. 

Замразената правителствена криза в Германия 

По въпроса за забраната за пресичане на германската граница от мигранти с регистрация в другите страни от ЕС Зеехофер не възнамерява да отстъпи пред Меркел. Границата влиза в компетентността на МВР и решението трябва да се вземе от министъра. След заседанието на ръководните органи на своята партия, което се състоя на 18 юни в Мюнхен, Зеехофер обяви, че веднага след завръщането си в Берлин ще нареди да се започне организационна подготовка за затваряне на германската граница за мигрантите, които според него, нямат основание да търсят убежище в Германия. 

Но той ще въведе своите мерки в действие само, ако на срещата на ЕС или по време на двустранните преговори на канцлера с отделните държави не бъдат приети решения за мерки, имащи сходен ефект с този на неговия граничен план. Самият той, както и мнозинството германски наблюдатели, не вярват в това. Така че правителствената криза във ФРГ, която е замразена за две седмици, най-вероятно ще избухне с нова сила още в първите дни на юли. 

Ултиматумът на Меркел 

Ръководните органи на ХДС също заседаваха този понеделник. Меркел също даде заключителна пресконференция. Въпреки настойчивите въпроси на журналистите, питащи я за вариантите за по-нататъшно развитие на събитията, тя отказа да отговаря на въпроси от типа „какво ще се случи, ако...“. 

Едновременно с това Меркел даде ясно да се разбере, че основните направления на вътрешната и външната политика са прерогатив на канцлера. Тя няма никакво намерение да преотстъпва на когото и да било своите върховни пълномощия, подчертавайки, че никакъв автоматизъм – т.е. неизбежно затваряне на границите в случай на неудовлетворителен изход на срещата или нейните двустранни преговори с лидерите на останалите държави от ЕС – не може да има. 

За журналистите, които бяха на пресконференцията, това изказване на канцлерката прозвуча като ултиматум към вътрешния министър: ако затвориш границите без мое съгласие, ще те пенсионирам /На 4 юли Зеехофер става на 69 години/. Но в този случай той ще бъде последван и от останалите министри на ХСС, което ще означава разпад на четвъртото коалиционно правителство на Ангела Меркел, което дори не е направило 100 дни на власт.

 




Гласувай:
2



1. bojinkata - Значи скоро бг ще се напълни с мур...
20.06.2018 21:21
Значи скоро бг ще се напълни с мургави Енженери, художници, Ирхитекти и други Ентелуктуалци, изгонени от германия!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073067
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031