Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2017 17:48 - Смиреният човек не се скандализира от никой и от нищо
Автор: lubovakoniamash Категория: Лични дневници   
Прочетен: 623 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Скандализираш се и осъждаш другите, оправдавайки твоето скандализиране, твоите помисли като „очаквани”.

Лесно се скандализираш, защото никога не си виждал очи в очи твоя грях, защото никога не виждаш твоите грешки.

Браниш твърдо твоето право, нрав, добродетел, мнение.

Скандализираш се лесно от живота на другите. Заплашително им размахваш пръст, за да се съобразят.

Ама как ще поправиш нещата? Мислиш, че ще успееш да спреш скандалите чрез твоето скандализиране?

Лесно се скандализираш, защото си се научил да се занимаваш с живота на другите, а не с твоя. Не ти е от полза да видиш твоя живот, защото по-скоро ще се разочароваш, затова и си намерил решението да изследваш живота на другите върху микроскопа на твоя акъл. Скандализираш се дори от нещата, които копнееш да имаш, но не можеш. Пречат ти, не защото се случват, а защото и ти не съучастваш в тях.

Лесно се скандализираш особено от църковни хора. По-специално от свещениците.

Скандализираш се от тяхната коса и брада (един е с дълга, друг е с къса), от техните автомобили (да не казвам мотоциклет, защото е ”забранено” превозно средство), от техните одежди, от тяхното ястие, от техните движения, от тяхното пеене.

От една страна ги искаш близо до народа, от друга ги искаш пустинници, от една страна ги искаш снизходителни и благи, от друга ги искаш строги и фанатични, от една страна искаш млади свещеници, които улавят пулса на времето, от друга предпочиташ възрастните, които са „по-мъдри”. Тоест искаш да отговарят на твоите мерки и теглилки, съобразно настроението, което имаш през деня.

Помисълът ти казва: „Ако аз бях свещеник, бих направил едно или друго”, но не си! Лесно е да го „играеш” свещеник без да си такъв, лесно е и не струва да го „играеш” расоносец, носейки риза през лято.

Скандализираш се, защото не знаеш какво искаш, тоест не знаеш кой си. Лесно ще осъдиш някой свещеник, който навярно е сгрешил като човек. Забравяш твоята грешка, по-скоро никога не видя твоите грешки, които стават всекидневно. Но ще се скандализираш от свещеника, който веднъж се е скарал, а не от себе си, който всекидневно ругаеш съпруга/та си, който биеш детето си, който лъжеш началника си, който крадеш съдружника си, който осмиваш приятеля си. И оправдаваш твоето скандализиране, защото казваш, че свещениците трябва да са пример за нас. Помисли ли обаче някога, че и те са хора?

Свещеникът е пример за човек, който се подвизава, не е един идол на непорочен, безупречен, безгрешен човек.

Ти, за съжаление, дебнеш свещеника, за да го видиш да пада и да оправдаеш твоето беззаконие. Да кажеш „Видя ли свещеникът какво направи, аз ли няма да го направя?” Тоест хем го осъждаш, хем оправдаваш греха си. Двойно зло.

Наистина свещениците понякога „се отклоняват” и скандализирането идва като естествена последица. Затова, ако подочуеш нещо, вместо да развиваш зли помисли, вместо да допуснеш осъждането да завладее сърцето ти, се помоли за брата си – за свещеника – защото и той е човек. Повечето пъти обаче искаш да се скандализираш, дебнеш да видиш, да чуеш нещо, за да потвърдиш вече съществуващите твои зли мисли, които заливат сърцето ти.

И аз се скандализирам. И то твърде много.

Скандализирам се от моето скандализиране. Дори това не трябва да става, но ето, че става. Аз обаче съм свещеник и „не ми е позволено” да се скандализирам. На теб обаче защо да ти е позволено? Не очаквам отговор.

Въпросът не е кой прав и кой крив; въпросът не е чие скандализиране е очаквано и кое не. Въпросът е да разберем най-накрая, че единственото полезно скандализиране е скандализирането от самите себе си, от нашето аз, което прави толкова грешки, толкова много грехове, но няма покаяние. Да се скандализираме от нашата неразкаяност и най-накрая да поставим начало на нашето покаяние, да видим нашите дълбини, търсейки Божията благодат, за да се просветлим и да се събудим от духовното забвение, в която сме паднали.

Юда се скандализирал от Христос и Го предал, същото направили и фарисеите. Ако ние, хората, съумяхме да се скандализираме от Безгрешния, представете си какво става, ако говорим за грешниците! Това обаче не е оправдание за нашето скандализиране, а причина да се замислим.

Дори от Бога се скандализираме. За нас Той е най-големият скандал! Бог обаче не се скандализира от нас. Не защото не знае кои сме, а защото, докато знае кои сме, продължава да ни обича. Ние се скандализираме от Него, защото не Го познаваме, не Го разбираме. И обикновено така става. Скандализираме се от това, което не разбираме. Както например много хора от Църквата се скандализират от интернет, защото не разбират.

Скандалът се появява в сърцата ни, когато престане да съществува любов и вече господстват страстите, неразкаяността, егоцентричността, формалната изрядност, морализмът, законът.

Христос се „скандализирал” само от онези, които дори от нищото намирали повод да се скандализират и всъщност създавали скандалите; и затова ги изобличил. Помни и това.

Когато Христос каза „Горко на човека, чрез когото идват скандалите (=съблазните)”, Той говорил за човека, който поражда в себе си скандала, тоест за скандализирания; защото този човек, който се скандализира, избира скандала и осъждането.

Някакво събитие се случва пред нас. Някой го вижда и не се скандализира, другият го вижда и се скандализира. Всеки съобразно това, което има в себе си, съобразно егоцентричността, която крие, в същата степен и ще се скандализира. Смиреният човек не се скандализира от никой и от нищо.

Надявам се, че не те скандализирах. Надявам се…

Автор : Архим. Павел Пападопулос

 

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. debeloto - ултраматериал, просто няма какво ...
24.10.2017 11:11
ултраматериал, просто няма какво да се каже за него, освен да се препрочита редовно!
цитирай
2. lubovakoniamash - Благодаря Митко....
24.10.2017 12:21
Благодаря ти за добрия коментар Митко!
поздрави,
Дора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 655144
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031