Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2017 16:43 - Трикове в киното
Автор: lubovakoniamash Категория: Лични дневници   
Прочетен: 644 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Коварен филм. Вярвам, Господи, помогни на неверието ми. Щом може един подобен филм да ме вкара в неприлични размисли, значи вярата ми е слаба ракия. „Шофьор на Такси“, „Разяреният Бик“, „Нос Страх“, „Добри момчета“ са шедьоврите на Скорсезе. А последната му творба „Мълчание“ е неговият творчески крах в очите на милиони православни християни по света. Това е дъното в манипулациите. Или може би върхът? Другият католик сред режисьорите Мел Гибсън е доста по-честен от него и „Страстите Христови“ са по-добър филм, въпреки непреодолимата си ерес. Дайте да ги сравним с филма за свети Лука.

Онзи ден един светогорски послушник по телефона ми каза нещо, което много пъти повтаряме, но онези, които ни щамповат като зилоти, псевдописатели и псевдохристияни, все не искат да го чуят от нас, затова и ще цитирам – нямам нищо против католиците. Нищо против човеците. Имам против католицизма. Проблемът на гадния филм „Мълчание“ е именно това зрънце на ереста католишка, което е разкрито в пълния му блясък, и сега се сещам, че филмът всъщност изпълнява и една непредвидена, но много полезна функция днес – разкрива безнадеждността на изпадналите от вярата. Опитва се да зарази с това изпадане от вярата и зрителите.

Ако успее, ако влее скептицизъм, съмнения, неверие, отчаяние в нечия душа, това ще си тежи на съвестта на авторите му. Не е трябвало изобщо да се захващат с тази работа. Защото изкривяват изначално и из дъно всичко онова, което е Христос. Преобръщат го йезуитски на 180 градуса. Отец Ферейра, по-възрастният католишки бивш свещенослужител, е прав в едно – те като проповедници и мисионери не са могли да обяснят на японците нищо. Резултатът от мисионерството им е бил ерес плюс езичество в сътношение 20 към 80.

Те проповядват на английски във филма, а исторически може би на португалски, испански – най-малкото. И чакат другите, онези хора от далечната страна, да се нагодят към тях. Така не се проповядва. Проповед е да говориш на езика на хората. Не да ги учиш на своя. Свети Кирил точно в това е убедил онези големи и важни умове във Венеция. С насилие нищо не се получава.

Свети Николай Архиепископ Японски – само това написвам и повече няма нужда да продължавам с кинокритиката. И няма да има нито арт хитрини, нито опити за обяснение на необяснимото с еретически напъни, след като прочетете как той е проповядвал в тази страна.

Мъченичеството не е за всеки. Човешката изобретателност в причиняването на болка е неизчерпаема. Без Божията подкрепа никой човек не би могъл да издържи нищо от тези изтезания. Но нали се сещате, че зрителят се идентифицира с героите от творбата – и се пита дали той на тяхно място би издържал. И, естествено, си отговаря – не. Ето това е коварството. Оттук трябва да почне неверието. И да стигне до онази тишина от заглавието – Бог дали изобщо съществува, след като така мълчи?

Само че не е познал Скорсезе. Да си гледа там католишката упорита и твърдоглава история, да прави филми за конкистадори, за Борджия, за лова на вещици, за кръстоносните мародерски походи от историческа гледна точка и хич да не трови душите на хората с такива евтини трикове – това му препоръчвам аз на него най-безотговорно.

Автор:Николай Фенерски
Източник: http://outsideri.org/archives/2267

 

 




Гласувай:
2



1. debeloto - защо очакваш от светски хора да п...
12.04.2017 17:03
защо очакваш от светски хора да правят смислени неща? въпросните му шедьоври на скорсезе, както ги наричаш, изобилстват с насилие, омраза, гордост, страст към парите, богохулства, убийства. на нищо хубаво не учат.
цитирай
2. lubovakoniamash - Благодаря ти за коментара Митко!
12.04.2017 18:00
debeloto написа:
защо очакваш от светски хора да правят смислени неща? въпросните му шедьоври на скорсезе, както ги наричаш, изобилстват с насилие, омраза, гордост, страст към парите, богохулства, убийства. на нищо хубаво не учат.

Благодаря ти за коментара Митко!
цитирай
3. milady - мила любимке, поздрав!!
12.04.2017 19:01
с голям интерес, намирам този анализ
в твоя профилиран блог, но в края на
краищата ,Бог е навсякъде..и никъде..
„Блажени тези, които не видяха,а повярваха..“
имам особено мнение за„католицизма„ ако позволиш
но, ще го обмисля и постна допълнително..
Харесва ми твоя плам ,и нелека амбиция, да вървиш
по този..изключително труден , трънлив Път.
бъди благословена, доре!
Бог с нами !
цитирай
4. lubovakoniamash - Благодаря Юле за коментара!
13.04.2017 10:42
Благодаря Юле за коментараа, мисля , че Пътят на всеки човек е труден, но пък Бог има велик план за всеки от нас, защото ние за Него сме специални...убедена съм в това.
Весели и благословенни възкресни празници ти пожелавам от сърце!
поздрави,
Дора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 656955
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930