Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2017 16:10 - Комсомолците след тях летят
Автор: lubovakoniamash Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1523 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да се вторачваш в българската журналистика понякога е твърде печално занимание. Ето, вече мина толкова време откакто Никита Хрушчов обеща да покаже последния поп по телевизията, а то все не се случва и не се случва. Нещо повече – за беда на някои, определящи себе си като „не особено религиозни“, дори патриархът влезе в залата на Народното събрание. Истинска злоупотреба с търпението на атеиста. И досущ като някои кронщадски моряци, писачи от разни медии (родни и чужди) закрещяха, че трябва да се намери някой, който да изгони Светейшия патриарх от парламента.

За пореден път се убеждавам колко прав е бил свети Паисий Светогорец като е казал, че ако дясната ръка не се кръсти, е същата като лявата. Ако сте позабравили болшевишките лозунги и плакати, ако ви се струва, че съветската пропаганда остана в миналото, просто отворете някой наш вестник или сайт. Вероятността в него да откриете абсурд е доста голяма – левите станаха вярващи, а десните, преследвайки комунизма, очевидно са направили пълен кръг и са се облакътили на неговото ментално място. Същият комсомолски плам, същите думи, същите изречения – че сме светска държава, поповете да си седят в църквите, да не стъпват в училищата и изобщо да не се обаждат много, защото са тунеядци, а мястото им е в Средновековието.

Нямаше да пиша за това, ако бяхме останали само с „Дойче веле“ и Татяна Ваксберг http://www.dw.com/bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0/a-37249196 . От тази медия не очаквам нищо, освен това, което аз наричам „дух на ранен социализъм“. Дето се вика – доказали са се във времето. Обаче попаднах и на коментари в други медии. Например, шефът на спортния отдел на „24 часа“ – Едуард Папазян, вещо ни обяснява какво трябва да прави патриархът, къде да ходи, къде не https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6016491 . Признавам, че няколко минути стоях като вцепенен от респекта, който изпитах. Все пак това не е кой да е, а шефът на спортния отдел. Дето се казва, кой по-компетентно може се изкаже по темата за Църквата и присъствието на патриарха на клетвата на президента. Но като се отърсих от шока, реших все пак да напиша нещо. Ще почна от това, в което се чувствам най-подготвен.

Уважаеми г-н Едуард Папазян, нямате ли чувството, че в някои мачове Григор Димитров проявява слабост в играта от бекхенд? Именно тази слабост Рафаел Надал може да използва, за да го победи на полуфинала на Откритото първенство на Австралия. Вярно, че откакто заряза Маша и се хвана с Никол играта му много се подобри, но все пак, ако се загледате внимателно, бекхендът не е това, което трябва да бъде. Въпросът с непредизвиканите грешки въобще няма да го повдигам.

А сега на темата, която очевидно е силна територия на спортния журналист. „Признавам, че не съм особено религиозен…“ – пише г-н Папазян. Е, щом е така и аз ще си призная – абсолютно нищо не разбирам от спорт. Ето защо досега не съм си позволявал да анализирам играта на Гришо. Днес се осмелих заради повода. Занапред мисля да продължа да се въздържам в спортните си коментари. Като всеки нерелигиозен журналист, обаче, спортният експерт има съвет към такива като мен. Какво би било служението на духовника, без журналистите да го напътстват като едни истински авви от Нитрийската пустиня: „По моите разбирания свещенослужителите от всякакъв ранг би трябвало да се занимават с много по-важни неща от всекидневието, да дават насоки на младите, да имат мнение по всеки важен въпрос както от настоящето, така и от миналото.“ Какво да кажа – достойно начало на едно комсомолско съчинение на тема „Как си представям попа от бъдещето“. Всъщност, свещенослужителите от всякакъв ранг би трябвало да се занимават с духовния живот и спасението на душите на вярващите. И в никакъв случай не бива да имат мнение по всеки въпрос. Дори в обикновените светски компании най-дразнещи са точно всезнайковците. Духовникът трябва да е смирен и разсъдливо да използва знанията си. А също и да знае докъде те биха могли да се прострат. Например, може би въпросът с провалите на българския национален отбор по футбол да е много важен, но да не разчитате, че ще давам акъл на треньорите кой футболист с кой крак трябва да рита и на кого мястото му е на терена, а на кого на скамейката.

Болката на г-н Папазян е същата като на Татяна Ваксберг. Какво прави патриархът на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент? И в текстовете на двамата се разбира нещо много важно – проблемът е чисто партиен, чисто партизански. Освен, че не им харесва Негово Светейшество, не им харесва и главата на държавата, защото Радев е предложен от БСП. Истината обаче е, че от която и партия да е издигнат президентът, той има право да вярва в Бога! А защо патриархът е там, е мисля ясно дори на децата. И само човек, който пречупва всичко през партийните си пристрастия не може да го разбере. Скоро ми се случи да го напиша по друг повод, сега повтарям. Все повече съвременни хора започват да мислят и живеят чрез политическите опорни точки. Живеят хибриден, а не истински живот. Тези опорни точки им обясняват всичко – от богословието до спорта. И ги правят компетентни по всичко, защото всичко се обяснява елементарно.

Мястото на българския патриарх е там, на клетвата на президента, защото българската държава е немислима без БПЦ. И ако някой иска да си спомня за миналото, както твърди г-н Папазян, трябва да го изучи добре, преди да дава акъл. Именно защото се помнят такива неща като атентата в храм „Света Неделя“ и последвалите гонения, трябва да се реагира срещу текстове като „Кой ще извади най-сетне църквата от парламента“ и съчинения на тема „Не съм особено религиозен, ама ще дам акъл на БПЦ, защото съм водил групи като екскурзовод в църкви, докато карах бригадите си в Бюрото по младежки туризъм „Орбита“.“ Последното е преразказ на трогателен спомен, с който започва мнението си г-н Папазян. Чрез работата си като екскурзовод се спасил от изгонване от комсомола, разбираме още от писанието. Няма да се ровя в това кой едно време караше летните си бригади като екскурзовод и кой ходеше да събира грозде из свиленградско и памук в хасковско, кой имаше достъп до туристи-чужденци по курортите ни и кой имаше достъп само до гнили домати в консервен комбинат. Важното е, че още в началото на текста ни посреща облекчението, че въпреки проблемите, бъдещият журналист е останал в комсомола.

imageВпрочем, винаги съм се питал нещо за тази песен: „Комунистите щурмуват небесата, комсомолците след тях летят…“ Как така ще щурмуват небесата? Много богоборческо ми звучи. Те някакви бесове ли са, та така правят? Пък и комсомолците след тях, пък после и пионерите… Сума време мина докато изживеем тия всички щурмове и налитания, пък те започват отново… Явно комсомолците стигнаха възрастта на зрелите комунисти… Както и да е, това са си някакви мои мисли…

А сега сериозно, макар че текстове като на Ваксберг и Папазян не предполагат някой да ги взема насериозно.

Патриархът много добре знае какво се е случило преди повече от 90 години в църквата „Света Неделя“. Всяка година на датата на атентата се извършва панихида за трагично загиналите. Обикновено на нея присъства и патриархът http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=171492 .Така че, да се говори, че той не помни какво се е случило в „Света Неделя“ през 1925 г., е обикновен политически популизъм. Популизъм е и да свързваш атентата с личността на президента Радев, само защото той е подкрепен от БСП, както и да му вменяваш безбожност. Ще напомня, че Българската Православна Църква всекидневно се моли за „управляващия синклит и христолюбивото войнството“ на всяка своя служба. Надявам се, че българските журналисти не биха искали даже да си представят какво би се случило със страната ни, ако Църквата спре да се моли за нейното добруване.

Традицията духовната власт да благославя светската е прекратена само във времето на комунизма и последвалите след падането му години. Недоумявам как тези, които представят себе си за десни и клеймят всеки ден комунизма, настояват да възстановят едно от най-зловещите лица на същия тоя комунизъм, а именно – гонението срещу Църквата? Защото какво друго е желанието да изгониш патриарха от парламента, а вероучението да няма място в училище? Били сме светска държава! Като че ли в светската държава Свещеното Писание е извън закона? Колко държави са светски, но управниците им се кълнат даже не с ръка върху Конституцията, а върху Библията? Най-пресният пример е с президента Тръмп, на чиято клетва имаше доста духовници. Надявам се, че г-н Папазян е гледал телевизия, а г-жа Ваксберг знае последните думи от клетвата на германския канцлер – „И Бог да ми помага!“

А сега за иронията към президента Румен Радев, че се обърнал към патриарха с господин. Както и саркастичното подхвърляне „добре поне, че не го нарекоха другарю“. Редно е спортният журналист да си направи труда да разбере какво е било обръщението в подобни ситуации преди 1944 година към българските митрополити. Към днешна дата правилно би било и обръщението „Ваше Светейшество господин господин Неофит“. А защо е два пъти „господин“ ще го оставя за домашно на господин (добре, че не го нарекох „другаря“) Папазян. Вместо да се занимава с Дарт Вейдър, той може да прочете малко история, на която очевидно много държи.

И накрая, в духа на раздаване на акъл, и аз да дам своя принос: Уважаеми журналисти, няма човек, който да знае всичко, затова сте разделени в медиите си и по ресори. И още нещо – при целия си капацитет, Хрушчов се провали, та вие ли във вашите медии се надявате да покажете последния поп? Българската Църква и нейните предстоятели са надживели какво ли не. Не се съмнявайте – ще надживеят и вас. И далеч след като вече никой не помни звездните ви имена, по света ще се произнася обръщението „Негово Светейшество…“ И имената на българските патриарси ще присъстват в учебниците по история.
Отец Владимир Дойчев




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivoki - ПОКЛОН
26.01.2017 17:04
ЗА АНАЛИЗА НА ОТЕЦ ДОЙЧЕВ !
цитирай
2. lubovakoniamash - Благодаря за коментара Иво!
26.01.2017 17:38
ivoki написа:
ЗА АНАЛИЗА НА ОТЕЦ ДОЙЧЕВ !

Отец Владимир Дойчев, така добре е казал всичко в статията си, поставил е всяка дума на точното и място така, че няма как по добре да се отговори на подобен род статии....гордея се че в БПЦ има такива достойни свещеници като него.
От сърце му благодаря за написаното.
Бог да го благослови, и да му дава сили да стои твърдо и непоколебимо да защитава вярата ни.
Амин!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 654415
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031