Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2016 13:05 - Пътят към Бога започва, когато сме зле
Автор: lubovakoniamash Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1315 Коментари: 10 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

С притчата за Митаря и Фарисея навлизаме в един особен период от живота на Църквата – седмиците, които ни подготвят за времето на Великия пост.

Тази притча на пръв поглед е много проста. От едната страна е високомерният фарисей, от другата – смиреният митар. Но в действителност тя е много дълбока.

Нали Господ не осъжда фарисея. Той говори за това, че митарят излиза от храма оправдан повече, отколкото фарисеят. И съвсем разбираемо е защо Господ не осъжда фарисея – защото кой е фарисеят? Той е човек, който е посветил целия си живот на изучаване и спазване на Божия закон.

Фарисеят идва в храма – величествен, удивителен шедьовър на архитектурата, на който са се възхищавали всички народи, и в който видимо е пребивавала Славата Божия, като в свой дом. Тук за него всичко е свое.

Целият му живот е в храма. Всички негови помисли, негови желания, негови стремежи са Бог и храмът.

Фарисеят действително разбира, че му е провървяло в живота: той няма такива тежки грехове, за които да го изобличава съвестта, няма за какво да иска прошка както от околните, против които не е съгрешавал, така и от Бога, с Когото при него също всичко е както трябва.

Затова той стои с високо вдигната глава и благодари на Бога за всичко, което има в живота. И като негова пълна противоположност се появява нещастният митар, който се страхува да прекрачи прага на храма, защото разбира, че не е просто човек, извършил грях, а предател.

Той се намира на служба на омразната римска държава. И не е просто предател, а човек, който е станал оръдие за издевателства, унижения, измъкване на средства от своя народ, за което, естествено, е заслужил искрената омраза на околните.

На пръв поглед, за митаря няма място в храма. Но в същото време виждаме, че той е отишъл в храма, виждаме, че стои на колене и на практика лежи, вкопал се е в земята, защото се страхува. Той знае, че Бог е страшен в гнева Си. Митарят се страхува от участта на грешниците.

И в същото време той не бяга от храма. Разбира, че ако не е тук, ако не е в храма, ако няма Бог – за него вече няма – и няма да има – никаква надежда.

Смисълът на днешната притча, към който ни призовава Църквата, е пределно прост. Нашият път към Бога започва не тогава, когато всичко ни е наред, и, най-общо казано, когато животът ни е самодостатъчен.

Нашият път към Бога започва, когато сме зле. Когато сме изгубили от всички онези изкуствени опори, с които така обичаме да се ограждаме в живота.

Когато за нас е свършила наркозата на удоволствията, които често скриват от нас виждането на самите себе си, и ние сме застанали лице срещу лице с истината, с абсолютната реалност, която изобщо не ни хвали, не ни потупва по рамото, а ни осъжда. И ние чувстваме, ние усещаме този страшен съд, който всеки момент е готов да се извърши над нас.

И ето, само тогава имаме нужда от Бог. Имаме нужда от Спасител. Христос става жизнено необходим за нас. А докато тази нужда не се е появила в нашия живот, всичко останало може да бъде красиво, но празно раздвижване на въздуха.

Дай Боже, примерът на митаря да ни научи да жадуваме за Божието спасение, а примерът на фарисея да – да не осъждаме онези, които вървят по съвсем друг път, но са около нас.
Автор: прот. Павел Великанов




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lastinline - ...
24.02.2016 15:08
вярата винаги се укрепва в страдания и трудности,цялата Библия е доказателство за това,животът на всеки от Божиите мъже и жени го доказва. Вярата расте в страдания и препятствия. Това го прави Бог за наше добро,защото в спокойни и охолни дни и ако те продължат дълго време ,тогава вярата отслабва. Това е поради нашата човешка природа. Духът ни е изкупен,ние сме оправдани,но тялото ни все още е от старата плът. Бог ще ни усъвършенства до самия край,Той е начинател и усъвършител на вярата ни. Амин.
цитирай
2. lubovakoniamash - здравей lastinline
24.02.2016 15:41
"Духът ни е изкупен,ние сме оправдани,"........тази фраза какво означава, кой каза, че сме оправдани????? Къде го прочете или някой ти го каза?
благодаря за коментара.....но тези твои думи ме озадачават.
поздрав,
Дора
цитирай
3. lastinline - ...
25.02.2016 15:18
ако не сме оправдани,тогава значи не приемаме жертвата на Божия Син
това е смисълът на вярата

ето щом желаеш:

" И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога, чрез нашия Господ Исус Христос;"

Римляни 5 глава
цитирай
4. lastinline - ...
25.02.2016 15:22
Който каквото и да твърди,всичко е добре да мине изпит през писаното в Библията. Така правя винаги. Библията е авторитетът. Словото е Бог ...е писано. Поздрави и от мен.
цитирай
5. lubovakoniamash - Не знам коя Библия четеш. lastin...
25.02.2016 15:53
Не знам коя Библия четеш . lastinline но в моята пише ето това:
ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО РИМЛЯНИ
ГЛАВА 1.
1. Павел, раб на Иисуса Христа, призван апостол, отреден за Божието благовестие,
2. което Бог от по-напред бе обещал чрез пророците Си, в светите Писания,
3. за Своя Син (роден по плът от Давидово семе
4. и открил се за Син Божий чрез силата на чудесата, по духа на освещението, чрез възкресението от мъртвите) Иисуса Христа, Господа нашего,
5. чрез Когото получихме благодат и апостолство, та в Негово име да покоряваме на вярата всички народи,
6. между които сте и вие, призваните от Иисуса Христа, -
7. благодат и мир от Бога Отца нашего и Господа Иисуса Христа на всички вас, които сте в Рим възлюбени Божии, призвани светии.
8. Преди всичко благодаря на моя Бог чрез Иисуса Христа за всички вас, дето за вашата вяра се говори по цял свят;
и никъде не пише, че щом вярваме сме оправдани?????
поздрави,
Дора





цитирай
6. lastinline - в 5 глава
25.02.2016 17:34
1 стих

Бог не е лъжец
Щом е казал,че сме оправдани аз Му вярвам.
Всъщност Исус затова и дойде на земята,за да ни изкупи и оправдае
цитирай
7. lastinline - ...
25.02.2016 17:36
още е писано:
Ако само в тоя живот се надяваме на ХРИСТА,то празна е нашата проповед и празна е нашата вяра....
цитирай
8. lubovakoniamash - Ти не разбираш ......???22
26.02.2016 17:28
lastinline написа:
1 стих

Бог не е лъжец
Щом е казал,че сме оправдани аз Му вярвам.
Всъщност Исус затова и дойде на земята,за да ни изкупи и оправдае

Грешно ти е "писанието" от което черпиш информацията .....за това и има объркване в това, което ми цитираш .
Намери си Библия синодално издание от ето ти линк: http://www.bg-patriarshia/index.php?file=bible.xml
чети от там
цитирай
9. debeloto - Духът ни е изкупен, ние сме оправ...
26.02.2016 23:43
lastinline написа:
Духът ни е изкупен,ние сме оправдани,но тялото ни все още е от старата плът

къде в Писанието е написано, че духът ни е изкупен? Не се ли говори за душата и за спасението й, не е ли тя безсмъртна и най-важна от всичко на света, което притежаваме? оправдани - да, така пише в 5 глава, 1 стих, оправдани, но чрез вяра, а вярата ражда истински християнски живот, промяна на мислене и поведение, но също така е и писано, че, който устои до край, той ще бъде спасен. не е ли в правото на Господ да спасява и погубва, както Той пожелае? какви сме ние, освен едни жалки и нещастни червеи с претенции, които се карат за най-незначителни неща? кой от святите хора, дадени ни в Писанието е имал претенции, че е нещо, кой?? абсолютно никой.
за тялото - то винаги ще се бори с духа, "за да не можем да вършим това, което искаме". тялото ще умре и погине, но душата ще остане. възкресението за какво е, кое ще възкръсне и за какво?????????? за тялото или за душата????????? редица святи хора, Божии угодници, които могат да са ни пример и с живота си, са разтълкували Писанието и са ни го поднесли на тепсия, нека поне това прочетем :))))))))))))))))))))))))))
цитирай
10. lubovakoniamash - Благодаря ти Митко за подкрепата!
27.02.2016 11:08
Благодаря ти Митко за подкрепата!
поздрав,
Дора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 657782
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930