Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2015 09:21 - Невидимият враг!
Автор: lubovakoniamash Категория: Лични дневници   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Знаете ли нехайството е заговорник срещу живота ни? Навреждало ни е много пъти, и ние  не трябва да преставаме да го считаме за най-големия ни враг. Нехайство се нарича  още и равнодушието, както и леността, всичките означаващи едно – духовна смърт.

Нехайството е като суша, в която нищо не расте то уврежда всички, защото възпрепятства тези, които искат да поставят начало, спира онези, които са напреднали, не позволява на невежия да се учи, спира отклонилите се от завръщане, не позволява на падналите да станат – нехайството води до разруха всички, които държи в плен.

Използвайки претекста за физически нужди и умора от битката, този измамник изглежда правдоподобен; и подобно на проводник, равнодушието ни препраща и предава в ръцете на себелюбието, на по-главния враг. Само храбрата душа, чиято основа е във вярата и надеждата в Бог, може да преобърне този заговор. За някой неопитен, обаче, е трудно да избегне тези мрежи. Това е голямо изпитание за тези, които живеят сами и за всеки, който избягва редовния живот, докато то не е способно да навреди на хората, които са приели послушание.

Равнодушието започва с униние и малодушие, и дълго отдръпване на благодатта. Започва с прилагането на пестеливост по отношение на някой предполагаем недостатък и завършва с цялостна липса на вяра, безсрамие и неблагодарност. За тези, които живеят сами, като исихастите, започва от пренебрегване на правилото и подредбата в живота им, и нараства, ако не му се обърне внимание навреме. Но при онези, които живеят с други хора, то започва с празнословие и злословие.

 

 Как може християнинът да открие спокойствие за молитва, християнин, който живее във врявата и шума на града?

 Трябва възможно най-силно да се опитваме да се сдобием с него! Не трябва да бъдем нехайни. Защото нехайството е най-голямата опасност за душата на всеки човек. То означава, че нямаш милост към собствената си душа, и така си в най-голяма духовна опасност. Не си си казал (молитвеното) правило? Нехайството ти шепне: „Няма значение.“ Не си постил? Нехайството ти казва, „Няма значение.“ Извършил си прелюбодеяние? Нехайството ти казва, „Няма значение.“ Трябва да се стремим с пълна сила и Господ ще ни помогне да бъдем спасени. Колкото по-силни са изкушенията, толкова по-големи ще бъдат Божията благодат и венец. Но Бог няма да позволи да бъдем изкушени отвъд силите ни. Ако имаме молитва и чистота на душата и тялото, благодатта на Светия Дух ще слезе над нас и всички големи затруднения лесно ще бъдат разрешени



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 655348
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031