Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 12:02 - Небрежността - постоянната заплаха
Автор: lubovakoniamash Категория: Лични дневници   
Прочетен: 351 Коментари: 0 Гласове:
2



 Небрежността носи със себе си страшна заплаха за нашия живот. Тя много пъти ни е причинявала вреда и аз винаги съм я считала за нашия най-непримирим враг. На езика на отците той се нарича униние, а също - небрежност и нерадение. Всички тези думи обозначават едно и също - смърт на душата. Няма да привеждаме тук светоотечески определения на това гибелно зло. Ще кажем само, че то влиза в числото на осемте греховни страсти като една от главните злини

Коя е главната причина, поради която човек не достига до духовната си цел, отговара е че това е небрежността. Небрежността е подобна на суша, поради която не може да израсне никакво растение. Тщеславието вреди на принеслите плод, на преуспелите, а небрежността причинява вреда на всички, тъй като пречи и на желаещите да тръгнат по пътя, и тръгналите спира, и на незнаещите не позволява да се научават, на заблудилите се пречи да се обърнат, на падналите не позволява да се изправят. И изобщо, небрежността е гибел за всички, които са пленени от нея.

Прикривайки се зад предлога на естествените потребности и трудностите на подвига, този измамник - унинието - спечелва доверието ни и като добър водач ни отвежда и предава на себелюбието, нашия главен враг. Само мъжествената душа, след като положи за основа вярата и надеждата на Бога, може да отрази неговите посегателства; в противен случай невежият с мъка се избавя от неговите мрежи. Унинието особено мъчи живеещите в уединение и избягващите спазването на определен ред в живота, а на намиращите се в послушание и на изпълняващите някакво служение то няма сили да навреди.

Източник на унинието са загубата на надежда, малодушието и отдалечаването на благодатта за дълго време. Началото му лежи в снизхождението към своята уж болест или немощ, а негов край е пълното неверие, безсрамие и неблагодарност. При уединените безмълвници унинието започва с пропускане на правилото и с нарушаване на устава на живот и се засилва, ако своевременно не му бъде обърнато внимание. А за тези, които живеят в обществото, негово начало стават празнословието и осъждането.

 Благодатни средства против унинието са молитвата, сълзите и вярата.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 658555
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930