Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2017 21:45 - Първият български филм за св. Лука Кримски ще бъде излъчен на 11 февруари
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 778 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://dobrotoliubie.com/2017/02/07/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%
B8%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%
B8-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC/


Първият български филм за св. Лука Кримски ще бъде излъчен на 11 февруари

Ангел Карадаков 7 часа ago НовиниОт БългарияКоментарите са изключениза Първият български филм за св. Лука Кримски ще бъде излъчен на 11 февруари1,198 Посетители

  Подобни статии image Митрополит Йоан отслужи панихида за Капитан Петко Войвода

6 часа ago

image Грузинският патриарх Илия II ще бъде опериран

7 часа ago

image Унгария отпусна 7,5 милиона евро за възстановяването на православни църкви

10 часа ago

 

Първият български филм за прочутия хирург в расо свети Лука Кримски ще бъде показан на 11 февруари в Пловдив пред патриарх Неофит и всички членове на Светия синод. 

Лентата „Светителят хирург“ е създадена с благословението и по молба на Пловдивския митрополит Николай. Филмът е резултат от двегодишния труд на журналиста Ангел Бончев, водещ на новините в телевизия Европа.

Духовните мероприятия в прослава на св. Лука, са безплатни за посетителите и ще започнат от 9.00 ч. в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив, с представяне на две книги за живота и чудесата на св. Лука – издания на Пловдивска и Ловчанска митрополии, както и документалния филм за живота на светеца на Ангел Бончев, който ще бъде прожектиран в 11.00 часа.

За премиерата на филма ще дойде специално Негово Светейшество българският патриарх Неофит. Телевизионната премиера на филма ще бъде на 13 февруари от 19.05 часа по телевизия Европа. Лентата е озаглавена „Светителят хирург“ и запознава широката общественост с житието на един от най-великите светци просияли през 20-и век – свети Лука Войно-Ясенецки.

Продукцията е продуцирана от Пловдивската православна телевизия, която и занапред смята да популяризира широко светилата на църквата, които могат да ни послужат като примери в нашето съвремие. Филмът светителят хирург грабва зрителя със своята искреност и богатство на факти, относно живота на свети Лука Кримски и Симферополски, както и големият брой участници в него. Включени са трима митрополита от България, Русия и Гърция, освен това личните си преживявания със свети Лука разказват и двама негови живи роднини, пред камерата на Ангел Бончев, в който е и оператор и режисьор на лентата. Разкази за чудесно изцеление след молитви пред мощите на свети Лука не липсват.  

Едно от чудесата във филма „Светителят хирург“ е на неврохирургът доктор Татяна Андреевна Шевченко, която е доктор в местната болница в Симферопол. Тя е била на крачка от смъртта и вярата й и силната обич и покровителство на Лука Кримски я връщат към живота. Шевченко е отказала да отиде да лекува онкологичното си заболяване в реномирани клиники, а е предпочела да остане в Симферопол, заради това, че по думите й

„най-великият сред лекарите е тук в Симферопол и аз няма да отида никъде, свети Лука няма да ме остави“.

След много молитви пред раката с мощите на светията и операция, тя получава отново шанс да живее и да бъде сред семейството си. Не случайно е избрана именно госпожа Шевченко, която е доктор да разкаже своето лично чудо , което според нея е дело именно на свети Лука. Това е истинското свидетелство, което ни дава право да повярваме още повече, че свети Лука е бърз и скоропостижен помощник при нашите телесни и душевни болести.

След 15 февруари зрителите на Пловдивската Православна телевизия ще могат да гледат многократно филма „Светителят хирург“.

„Митрополит Николай ме помоли да направя филма за свети Лука загрижен за всичко, което се случва в здравеопазването ни през последните години и свеждането на хората до клинични пътеки и пръстови отпечатъци“, каза за Добротолюбие журнастила Ангел Бонев. „Целта му бе да опознаем свети Лука, да се надяваме на него, да го вземем за пример и да се стараем да му подражаваме- обикновените хора, лекарите и духовниците, тъй като светията във всяко едно отношение е бил безупречен. Огромната обич към свети Лука от страна на владиката и загрижеността му за българите ме вдъхнови, но и притесни да не би да не мога да оправдая очакванията му. Свети Лука е в сърцето ми и колкото повече го опознавам, толкова повече го обичам. Убеден съм, че чрез фуилма „Светителят хирург“ всеки, който се докосне до светителя Лука ще изпита огромна благодат и приклонение към него“, каза още той. 

Днес от 17:35 той ще гостува в предаването „Темите“ по телевизия Европа, където ще разкаже още подробности около филма и документалното кино с православна насоченост. В предаването „Православието днес“ пък очаквайте специално интервю с Пловдивския митрополит Николай. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709412
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031